Η Ταυτότητα της Εν.Ε.Δι.Μ.

Η ΕΝΕΔΙΜ είναι επιστημονική ένωση, που ιδρύθηκε το 2005 με έδρα τον Δήμο Αθηναίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εκπροσωπεί τους Έλληνες Επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα στην ευρεία περιοχή της διδακτικής των μαθηματικών, δηλαδή έχουν κοινό ενδιαφέρον για την μελέτη των φαινομένων μάθησης και διδασκαλίας των μαθηματικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, των παραμέτρων που επηρεάζουν αυτά τα φαινόμενα, καθώς και την ανάπτυξη διδακτικών καταστάσεων που στοχεύουν στην μαθηματική ανάπτυξη των μαθητών.

Σκοποί της Ένωσης είναι η συνεισφορά της στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, βασικής και εφαρμοσμένης, στην διδακτική των μαθηματικών, στην διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που έχουν σχέση με την μαθηματική παιδεία, στην αντιπροσώπευση και υποστήριξη των Ελλήνων επαγγελματιών της διδακτικής των μαθηματικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μέλη της ΕΝΕΔΙΜ μπορούν να είναι επιστήμονες-ερευνητές, που ασχολούνται επαγγελματικά και έχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις στο πεδίο της διδακτικής των μαθηματικών. Ειδικότερα μέλη μπορούν να είναι άτομα που είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου στην διδακτική των μαθηματικών ή μέλη ΔΕΠ σε Τμήματα Επιστημών της Αγωγής ή σε Τμήματα Μαθηματικών ή σε άλλα Τμήματα που διδάσκουν διδακτική των μαθηματικών. Τα μέλη της Ένωσης διακρίνονται σε τακτικά, έκτακτα, σπουδαστικά και επίτιμα. Η αίτηση εγγραφής μέλους συνοδεύεται από αντίγραφο πτυχίων σπουδών, βιογραφικό σημείωμα και σύσταση από δύο τακτικά μέλη της Ένωσης.

Τακτικά Μέλη

Ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει δεκτό ως τακτικό μέλος της ΕΝΕΔΙΜ, αν διαθέτει διδακτορικό τίτλο από Ελληνικό ή ισότιμο ξένο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και έχει αποδεδειγμένα αξιόλογη επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα στον χώρο της διδακτικής των μαθηματικών (τουλάχιστον δύο δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή πρακτικά διεθνών συνεδρίων).

Επίτιμα Μέλη

Ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει δεκτό ως επίτιμο μέλος της ΕΝΕΔΙΜ, αν έχει συνεισφέρει σημαντικά στην εκπλήρωση των σκοπών της ΕΝΕΔΙΜ.

Έκτακτα Μέλη

Ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει δεκτό ως έκτακτο μέλος της ΕΝΕΔΙΜ, αν διαθέτει τίτλο από οποιοδήποτε Ελληνικό ή ισότιμο ξένο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο και έχει ενδιαφέρον για την διδακτική των μαθηματικών.

Σπουδαστικά Μέλη

Ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει δεκτό ως σπουδαστικό μέλος της ΕΝΕΔΙΜ, αν είναι φοιτητής οποιουδήποτε Τμήματος Ελληνικού ή ισότιμου ξένου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος συναφούς με τους σκοπούς της ΕΝΕΔΙΜ.

Διοικητικό Συμβούλιο

  • Δέσποινα Πόταρη, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος
  • Ξένια Βαμβακούση, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος
  • Δέσποινα Δεσλή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γραμματέας
  • Αυγή Τριανταφύλλου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ειδική Γραμματέας
  • Γιώργος Ψυχάρης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ταμίας
  • Μάρκος Δάλλας, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Μέλος
  • Ανδρέας Μούτσιος-Ρέντζος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος
  • Ιωάννης Παπαδόπουλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μέλος
  • Μάριος Πιττάλης, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μέλος

Σχετικά με την Ίδρυση και την Δραστηριοποίηση της Ένωσης

Η κοινότητα των Ελλήνων Ερευνητών της διδακτικής των μαθηματικών έχει οργανώσει μέχρι σήμερα δεκαπέντε πανελλήνια συνέδρια. Τα έξι πρώτα πραγματοποιήθηκαν πριν ακόμη συγκροτηθεί σε επιστημονική ένωση, σε συνεργασία με Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στον χώρο της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση και με τον τίτλο «Διδακτική των Μαθηματικών και Πληροφορική στην Εκπαίδευση». Οι πόλεις και τα ιδρύματα που φιλοξένησαν τα έξι πρώτα συνέδρια, ο χρόνος διεξαγωγής τους, καθώς και το θέμα (όπου αυτό είχε οριστεί) έχουν ως εξής:

  • 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1993. «Σύγχρονες αντιλήψεις στην Διδακτική των Μαθηματικών και την Πληροφορική στην Εκπαίδευση».
  • 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Λευκωσία, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 1995.
  • 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Πάτρα, Πανεπιστήμιο Πατρών, 1997. «Η Διδακτική των Μαθηματικών και η Πληροφορική στην διδακτική των Θετικών Επιστημών».
  • 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Ρέθυμνο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 1999.
  • 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2001.
  • 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Βόλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2003.

Κατά την διάρκεια των εργασιών του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου στον Βόλο πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενός σημαντικού αριθμού ερευνητών, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε η αυτονόμηση της κοινότητας των ερευνητών της διδακτικής των μαθηματικών και αποφασίστηκε η ίδρυση της ΕνΕΔιΜ.

Μετά την ίδρυση της ΕνΕΔιΜ οργανώθηκαν τα επόμενα εννέα συνέδρια με τίτλο «Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ερευνητών Διδακτικής των Μαθηματικών»:

Ανακοίνωση Αναλυτικού Προγράμματος

X